söndag 21 mars 2010

Länge sen sist…

Ja… Har tänkt blogga många kvällar, men tiden har bara gått. Ska försöka uppdatera lite.

I fredags var jag och min hemkunskapskollega Evelina på “World Home Economics Day” i Uppsala där vi fick lyssna på mycket intressanta föreläsningar. Det handlade om mat och klimat, hur det vi väljer att handla i affären påverkar miljön. Visste ni t.ex. att hälften av all energi i produktionskedjan från producent hem till kylskåpet går åt vid resan mellan affären och hemmet? Om man började cykla eller gå och handla, eller gjorde det när man ändå är ute och åker, så skulle man minska energiförbrukningen med hälften! Dessutom ska jag aldrig mer köpa bananer som inte är kravodlade. De besprutas 40 gånger (!) med medel som inte ens är tillåtna i EU och sedan måste planen tömma sina tankar innan de landar och de sprutar de helt enkelt ut resten av giftet där de råkar befinna sig…

En bra sak att få reda på var dock att Sverige har världens strängaste djurskyddslagar (mycket tack vare Astrid Lindgren!). Det är t.ex. bara i Sverige man inte kuperar grisarnas knorrar. I stressade situationer börjar nämligen grisarna äta på varandras knorrar, men det gör de inte i Sverige för här är de (i regel) inte stressade, utan har det ganska bra. (Undantag och skandaler förekommer, men de är inte generella för svensk djurhållning). Svenska suggor får också ha sina kultingar hos sig längre än i något annat land.

Nåja, ska inte tråka ut er mer, men det var väldigt, väldigt intressant! Jag är intressrad av sådana frågor och blev mer peppad av att få in det här med att bli “klimatsmart” i min undervisning! Dessutom var det väldigt skönt att få komma iväg från skolan och få lite input och umgås med andra hemkunskapslärare en hel dag!

På fredagskvällen inkasserade vi en julklapp från Rebecca och Josefin som innebar presentkort på en pastarestaurang, biocheckar samt barnvakt!! Världens bästa julklapp! Vi åt gott, fick tid att bara prata, såg en bra film (Snabba cash) och här hemma hade allt gått så bra!

Nog med snack, här kommer lite bilder!

Syskonkärlek…

002 (2)

Idag gick Alfred in i vårt sovrum och stängde dörren. När Marcus gick in en stund senare möttes han av den här synen…

010 (2)

Idag kom Sylvester och hela hans familj hit på middag! Full rulle, men jättekul!

014

Två otåliga killar väntar på glass!

015

Förra helgen var Marcus ute på en skridskotur. Det hade varit en jättefin tur med fina isar och vackert väder. Även om jag inte var med så tycker jag bilderna är så fina:

DSC00221

DSC00223

DSC00226

Jag tänker på nya huset hela tiden och funderar på möbler, färger och tapeter! Jag tycker de här sängarna är så fina och skulle vilja köpa varsin till barnen… Vi får väl se. Men de är praktiska också, det är en utdragssäng under och så tycker jag de är ombonade och mysiga!

Hemnes från IKEA.

39319_PE131762_S4

2 kommentarer:

Barfotsgatan sa...

Hej Lisa!
Vilken intressant föreläsning, jag hade gärna läst mer om den! Jag har också börjat fundera massor på att vara klimatsmart och äta ekologiskt...dock är allt i tanken men med små steg hoppas jag det blir mer av detta i fortsättningen. Guuud vad härligt för er att komma iväg ensamma en stund. Sådana julklappar har vi också fått och de är de bästa, eller hur! kram Anna

Lisa sa...

Ja, ibland önskar jag att man bodde på landet och kunde vara självförsörjande på grönsaker och så, men nu har vi ju inte valt det livet... :-) Världens bästa julklappar! Det är skönt nu när barnen börjar bli lite större, det är lättare med barnvaktning då. Kram!