måndag 22 mars 2010

Brödfrenesi

Marcus och jag har blivit brödbagare av stora mått! Sedan några månader tillbaks har vi inte köpt bröd mer än vid enstaka tillfällen och nu är det mest surdegar som gäller! Jag älskar känslan av att baka, att göra allt själv från grunden, och att veta precis vad som är i bröden. Jag hoppas inte att det är en grej och att vi kommer tröttna, men vi kommer kanske inte baka så här mycket bröd framöver…

För de som är sugna på att läsa om surdegsbröd, och även andra bröd, och kanske börja baka, kan jag verkligen rekommendera den här boken (tack för tipset, Sofie!) och den här bloggen!

Här är våra surdegskluttar som får matning lite då och då :-) Det är inte alls svårt att sätta igång egna surdegar! Här är en på rågmjöl och en på vetemjöl.

011

Några olika brödsorter vi provat på hittills.

002

007

006 (2)

Surdegsbröd ska jäsa längre än bröd bakat med jäst, men oftast är det över natten i kylen och så bara sätter man in dem i ugnen på morgonen och får alldeles färskt, varmt bröd till frukost!

Nu vill inte Ellen att jag ska blogga mer, hon vill gå till öppna förskolan, så då gör vi det! Ha en skön vecka, bloggvänner!

2 kommentarer:

Tobias Lindberg sa...

Härligt att se! Vi har också tänkt testa det där med surdegsbröd. Vi har ju bakat i princip allt vårt bröd själva nu i ett halvår till ett år eller något sådant men aldrig testat på surdeg. Det ska bli kul dock.

En grej jag är inne på är att köpa en elektrisk sädkvarn så man kan få riktigt mjöl. Det slår tydligen köpt mjöl med hästlängder dels vad gäller smak med framför allt vad gäller nyttighet. Så fort mjöl är malt så börjar luftens syre sabba enzymer, spårämnen och vitaminer i mjölet vilket gör att det blir helt värdelöst och djur/människor skulle inte kunna leva på det om man inte konstgjort tillsatte vitaminer och mineraler. Detta med egna sädkvarnar är tydligen riktigt stort i många europeiska länder men inte i Sverige.

Kolla in denna sida för det här om mjöl och kvarnar:

http://www.kvarnspecialisten.se/

Vi funderar på att köpa Combi - Star, en elektrisk kvarn som dels kan mala (säd och massa annat) och dels kan pressa flingor (från sädeskorn till färdiga frukostflingor).

Lisa sa...

Hej Tobbe! Intressant läsning! Jag tycker det är så häftigt att ni gjort slag i saken med flytten och er livsstil! Det är ju jättekul att följa er på Kickis blogg! Vi tittar in någon gång på väg till Göteborg, vore kul att se hur ni har det och att träffas, såklart! Hälsa familjen.