söndag 27 maj 2012

Skön helg!

I fredags var barnen och jag lediga som vanligt. Det var en helt fantastisk sommardag och det blev bad i poolen och glass om vartannat… På eftermiddagen kom vår granne Therese över som är mammaledig med sin lilla dotter som också hoppade i poolen.

DSC_0009 (2)

På kvällen fick vi barnvakt och gick ut och åt och firade det underbara sommarvädret! Det var vi dock inte ensamma om, dessutom var det löningshelg och bord på uteserveringar går oftast inte att boka. Vi fick vänta i en och en halv timme på Mosebacke innan vi fick bord, men det var det värt. Vi tog en öl och ett glas rosé så länge och tittade på folk, den vackra utsikten och hade riktigt trevligt!

DSC_0011 (2)

I julklapp fick jag av Marcus att jag skulle få välja ut en klocka. Till slut hittade jag en som jag tyckte riktigt mycket om och den överlämnades där, på Mosebacke. Den är så fin! Tack Marcus!

DSC_0003

Min goa kompis Anna gifte sig med sin Peter när de och barnen var på långvistelse i Thailand i vintras. Det ville vi fira, så igår blev det lite tjejeftermiddag/kväll. Vi började i Tantolunden med picknick på jordgubbar, choklad och skumpa. Sen gick vi till Sonjas grek, en jättemysig grekisk restaurant på Söder.

DSC_0016 (2)

Vilken lyx att få en hel eftermiddag och kväll med några av sina bästa vänner och kunna prata om allt mellan himmel och jord utan att bli avbruten av små barn hela tiden. Det blev förstås en del barnprat också, men även prat om karriär, drömmar, relationer…

Idag lämnade vi barnen på Tyresö och Marcus och jag åkte och gjorde lite inköp. Ibland gör vi små försök till handling när barnen är med, men oj vad mycket enklare det går utan dem! Det blev två fina sommarskjortor till Marcus. Ellen fick också lite nya sommarkläder som hon så gärna provade sedan.

DSC_0014 (2)

Det viktigaste som hänt idag är väl att Alfred har lärt sig att cykla utan stödhjul. Det har varit på gång ett tag, men idag lossnade det helt och han cyklade fram och tillbaks och ville aldrig sluta. Så kul att se glädjen när det funkade! Nu är det snart dags för en lite större cykel och så får Ellen ärva Alfreds. Den fick han när han fyllde tre år.

DSC_0021 (2)

DSC_0025 (2)

I morgon åker Marcus på jobbresa på drygt en vecka. Vi kommer såklart att sakna honom, men jag har lite planer för veckan och till helgen kommer mina föräldrar upp, det längtar vi till!

torsdag 24 maj 2012

Nu är det klippt!

Igår fick jag ett ryck och åkte till Tyresö Centrum för att klippa barnen. De fick båda tid, efter varandra, och nu är de så fina! Alfred har så otroligt tjockt hår, nu är det kort inför sommaren och Ellen kan äntligen se ordentlig igen…

DSC_0001

DSC_0003

Idag var det gårdsfest på dagis. Barnen har övat länge och tagit det hela på väldigt stort allvar. Vi hade laddat upp med picknick och fick se ett väldigt fint uppträdande. På Tyresösången tog Alfred i från tårna och hördes nog mest och tydligast av alla! Ellen var också duktig, men efter halva föreställningen fick hon syn på oss och sprang till oss istället. DSC_0004

DSC_0008

På vårt dagis, precis som på så många andra, tycker vi att det är synd att barngrupperna är så stora. Ca 20 barn i varje grupp på ca tre pedagoger. Ofta delar de upp sig och är i små grupper vilket är bra. Men för övrigt är vi väldigt nöjda. Jag imponeras över hur fröknarna har förmågan att se varje barns speciella små egenskaper och intressen och försöka utveckla och förstärka dem. Och barnen är nog väldigt nöjda och trygga, de är aldrig ledsna när vi lämnar dem och alltid glada när man kommer på eftermiddagarna. Sen är det skönt att jag jobbar så nära, och att vi får hjälp av Eric och Marianne, så de behöver inte gå så värst långa dagar.

tisdag 22 maj 2012

Middagstipset: halstrad lax med mangosalsa

Jag försöker hålla mig till min GI-mat och jag blir så glad när jag hittar ett nytt recept som funkar (det är annars väldigt lätt att GI-anpassa maten). Här kommer en favorit som vi ätit några gånger det senaste:

Man steker lax i bitar så att de får en riktigt fin yta. Salta och peppra. Sedan blandar man salladen: hackad rödlök blandas med 3 msk olivolja och 1 msk balsamvinäger. Därefter lägger man i hackad salladslök, körsbärstomarer i halvor och ett paket fryst mango i bitar som tinat. Mmmm – så gott!

Tyresö medeltidsdagar

Där var vi i lördags. Det var mycket roliga aktiviteter och barnen hade jättekul. Men det var otroligt varmt och vi stannade lite längre än vi trott, så de blev ganska trötta på slutet…

Här får barnen prova på att baka bröd som man gjorde förr. Sedan stekte de det över öppen eld.

DSC_0021

Alfred tar sig en liten ridtur.

DSC_0026

Och i år vågade även Ellen!

DSC_0029

Det var jätteroligt att förlora för då ramlade man ju ner på en tjock madrass!

DSC_0029 (2)

 

DSC_0031 (2)

Tornerspel.

DSC_0030

Ida och Lisa

Förra onsdagen kom Ida och hennes kompis Lisa hit med tåget. Det var långhelg och de bodde här med oss i fyra dagar. Det var jättemysigt att ha tjejerna här! Barnen njöt av uppmärksamheten och Marcus och jag blev så bortskämda!

En dag var vi i stan och shoppade lite och åt lunch. På kvällen var tjejerna väldigt hemlighetsfulla och vi fick inte komma in i köket, de skulle nämligen fixa middag. Och vilken middag sen! Det började med toast Skagen, sedan blev det foliebakad lax med grönsaker, färskpotatis och romsås och till efterrätt fick vi en jättegod vit chokladpannacotta med hallon. Mmm!

DSC_0019 (2)

På fredagen åkte vi till Tyresö där vi fortsatte fixa lite förberedelser för växthuset. Det är en hel del förberedelser, t.ex. att lägga en bra grund och gjuta hörnplintar. Men det kommer bli bra!

På lördagen var det medeltidsdagar vid Tyresö slott som vi åkte på och det var väldigt mysigt. Bilder kommer. Det var underbart väder, första sommardagen kändes det som. Så på kvällen blev det såklart grillat, vi gjorde hamburgare a`la Morberg (med en skvätt whiskey i smeten).

016

På söndagen fick vi sovmorgon. Tjejerna tog hand om barnen och gav dem frukost. Sedan gick de till lekplatsen så Marcus och jag åt frukost på altanen i lugn och ro och kunde till och med läsa tidningen! Vilken lyx!

Senare invigde vi äntligen poolen!

DSC_0048

Det blev också en liten utflykt till Barnsjön där vi tittade på grodynglen. Det kryllar av dem nu!

DSC_0056

Var är Alfred?

DSC_0058

Vissa tokiga badade!

DSC_0065

Tack Ida och Lisa för den här gången! Så mysigt att ha er här och ni vet att ni är välkomna igen när ni vill!

måndag 14 maj 2012

Helgen

I helgen var vi på Tyresö. Vi (Marcus mest) började gräva där växthuset skall stå och jag åkte och köpte lite jord och krukor på handelsträdgården. Ska bli så kul att börja med det! Dessutom la vi i bryggan, så nu är det vår på riktigt!

DSC_0026-002

DSC_0028

DSC_0040

DSC_0045

DSC_0048

DSC_0052

DSC_0056

En god pizza fick avsluta helgen!

DSC_0060

fredag 11 maj 2012

Vår lediga fredag i bilder…

Jag har en ny telefon, en sån här fin:

Den tar verkligen grymma bilder jämfört med min förra och den är så snabb, så idag har jag verkligen dokumenterat, så att säga!

Först lite morgongos i sängen med väldigt mysiga och glada barn. Fast alldeles för pigga för att vara strax efter sex! När börjar de gilla att ligga länge på morgnarna egentligen?

DSC_0001

DSC_0003

Grötfrukost. Gröt är något som förknippas med lediga dagar här hemma och barnen jublar när jag frågar om de vill ha gröt. På vardagsmorgnarna innan dagis blir det en macka… Jaja, bara att vara glad så länge det varar!

DSC_0006

En mysig stund i kojan. Alfred “läste” De tre små grisarna för Ellen.

DSC_0008

Sen var det dags att skrubba rent altanen i väntan på de nya utemöblerna…

DSC_0010

…som kom med en spännande lastbil vid halvtiotiden.

Så här blev det! Vi är jättenöjda. När Marcus kom hem åkte vi hela familjen och köpte dynor också. Jättefint!

DSC_0018

Idag har det varit lite konstigt väder; jättevarmt (ca 20 grader) och ömsom starkt solsken ömsom ösregn… Men vi prickade in lunchen under den soliga perioden.

DSC_0021

Sen blev det en rejäl cykel- och vagntur. Vi gick i fyra kilometer och Alfred cyklade hela tiden. Han är väldigt uthållig och klagar aldrig!

DSC_0022

Lite energipåfyllning utanför affären.

DSC_0023

Sen ett besök på biblioteket.

DSC_0024

Och nu blir det soffan och hockey med Marcus!

DSC_0026-001

I morgon åker vi till Tyresö och skall vara där hela helgen. Det blir förberedelser för växthuset som kommer nästa onsdag och bryggiläggning. Trevliga vårsysslor!

söndag 6 maj 2012

Kanotutflykt

Idag gjorde vi en spontan liten kanotutflykt och förvånades igen över hur enkelt det är… Det finns ett kanotuthyrningsställe i Gudö å ca fem minuter med bil härifrån. Om de inte är hemma lägger man pengar i ett kuvert, skriver upp sitt namn och tar det man behöver. Vi paddlade genom Långsjön, Gammelforsen, Tyresö Flaten, sen fick vi göra ett lyft över Nyfors och vidare ner i Albysjön där vi gjorde en paus på en udde. Här på kartan ser man rutten:

http://kartor.eniro.se/m/9fbEs

007

013

018

021

023

024

Igår var vi på Tyresö en sväng och planerade en spännande sak. Marianne har nämligen kläckt en väldigt rolig idé att vi kan ha ett växthus tillsammans där. Jättekul tycker jag! Ska bli så roligt att odla lite nyttoväxter som tomater, gurka och kanske squash och lite kryddor. Kul för barnen också att se hur det växer och få egna små ansvarsområden i takt med att de blir större.

Nu börjar en vecka som kommer bli en sån där då Marcus och jag möts i hallen på kvällarna, jag har utvecklingssamtal, middag med arbetslaget m.m. Men det är helt ok, det är roliga saker, och i nästa vecka är vi ju lediga några dagar tillsammans igen… Lyxvår!

Det har allt blivit lite träning i helgen också, igår sprang jag hem från Tyresö, nästan 8 km och idag blev det en morgonpromenad på en timme och kanotpaddlingen då förstås. Det kändes i armarna när vi paddlade uppströms, kan jag lova!

På kvällen kom min brorson Dennis hit. Så roligt att han har flyttat upp och vill komma över på små spontanbesök ibland!