torsdag 31 mars 2011

På väg



Nu är vi på väg till Vemdalen! Har sju timmar i buss framför mig, laddat med choklad, frukt o mackor. Kan inte riktigt fatta att jag åker skidor i morgon.

lördag 26 mars 2011

Skogspromenad

Idag gick vi en liten promenad till Barnsjön. Vi har inte varit där sedan i höstas. Det var kallare än vi trodde (-3) och mycket snö kvar i skogen, så det kändes som att man gick tillbaks några veckor i tiden… Men det var en skön promenad!

007

015

030

032

Barnen har börjat leka själva på altanen. De vill att någon av oss är i vardagsrummet så att de kan se oss, men då kan de leka ute själva i 20-30 minuter. En frihetskänsla för dem kanske, men definitivt för oss! Ler

003

Veckan har varit ovanligt social och trevlig för min del. I torsdags var jag hemma med arbetslaget hos min arbetslagsledare som hade en härlig femrummare på Söder. Vi jobbade lite först, sedan åt vi god libanesisk mat och hade bara trevligt.

Igår bjöd en annan tjej på jobbet med mig hem till henne. Vi var fyra tjejer som badade i hennes badtunna, drack champagne och grillade! Så härligt och gott. Mycket fniss och en del allvar blev det. Det känns kul att lära känna mina arbetskamrater även privat och få nya vänner här i närheten!

Nu blir det snart hemlagad pizza till lördagsmiddag och i morgon har vi lite våffelkalas här. Marcus ska ut och åka skridskor på förmiddagen, kanske säsongens sista chans.

lördag 19 mars 2011

Dagens utflykt

Barnen är tack och lov mycket bättre! Alfred hade jättehög feber och bara satt eller halvlåg i soffan en hel dag, men lika snabbt som det kom, lika snabbt försvann det! Han hostar i och för sig mycket fortfarande, vilket är lite jobbigt för honom. Ellen är pigg som vanligt, men har fortfarande lite gojs i ögonen. Hoppas verkligen det försvinner till på måndag, vill inte vabba mer…

Men efter några hemmadagar längtade vi nog alla ut idag, så vi åkte till Uddby Gård som inte ligger så långt härifrån. En jättefin gård där man får titta på djuren och sedan kan man gå och fika i deras mysiga café där de också säljer produkter tillverkade på gården.

Ellen och Alfred var väldigt intresserade och fascinerade av kossorna. De var enorma, av rasen Hereford. Vi hade sån tur att vi kom just när de utfodrades också, och det betittades med stort intresse!

101022 005

101022 010-1

101022 011

101022 013

Ellen, som inte är rädd av sig, pussade tjuren flera gånger…

101022 019

Häromdagen var vi ute och lekte i snö… jag menar sandlådan. Det gav ändå hopp om att det snart kommer varmare och ljusare tider! Idag har det varit 5-6 grader varmt och strålande sol. Det var jätteskönt att vara ute och det har tagit styggt på snön. Några sådana dagar till så har vi snart barmark!

IMAG0453

onsdag 16 mars 2011

Mat mest

Sitter och tittar på mitt favoritprogram “Sveriges mästerkock”, men nu är det reklampaus. Även om jag (tyvärr) inte kan mäta mig med mästerkockarnas kreativitet, fantasi och kunskap så är ju det här med mat ett stort intresse hos mig! Jag försöker hela tiden att hitta goda, nyttiga, lättlagade vardagsrätter, samtidigt som det absolut roligaste ju är att laga nåt lite extra festligt då och då när man får gäster. Önskar ibland bara att jag hade lite mer tid att odla det här intresset, men det kommer i takt med att barnen blir större. Det är faktiskt väldigt roligt att försöka involvera barnen i matlagningen. De tycker det är jättekul att få små uppgifter som passar dem.

Här kommer några favoriter som kommit på bordet på senaste tiden.

En äpplesalsa som vi hade till någon köttbit, kommer inte riktigt ihåg. Men den var en riktig höjdare och kommer bli god till grillat i sommar. Man finhackade rödlök och äpple och blandade med persilja, olivolja, flingsalt och svartpeppar. Så gott!

101022 001

Idag åt vi en för oss ny, väldigt god och enkel fiskrätt. Man skar torskfilé i bitar, la dem i en ugnsform tillsammans med hackad gul lök och tomater. Hällde över en sås på havregrädde, tomatpuré och lite citronsaft och så in i ugnen. Vi hade råris till idag, men nästa gång ska jag prova med pressad potatis.

101022 014

Och så har jag äntligen fått igång två surdegar igen och börjat baka lite. Här en favorit, skållat havrebröd. Det är verkligen inte svårt att baka med surdeg, men det tar ju lite tid (även om den effektiva arbetsinsatsen inte är så stor) så man måste planera lite. För er som är sugna att börja kan jag återigen rekommendera den här boken.

101022 010 

I morgon blir det jobb för mig och vab för Marcus. Alfred har blivit väldigt hängig här på kvällen, han hade feber när han somnade i soffan halvsju, och Ellen är fortfarande gojsig i ögonen, så vi får se hur det utvecklas…

God natt!

Sjukstuga

Jag har varit hemma från jobbet i veckan för att jag fick en släng av magsjuka härom natten. Var livrädd för vinterkräksjukan, såg hur jag skulle ligga utslagen i en vecka och sedan skulle det bli Marcus, Alfreds och Ellens tur. Men vi har haft tur och alla har klarat sig och jag är helt bra igen! Men igår när jag hämtade Ellen på dagis var hon röd i ögonen och fröknarna sa att hon varit lite hängig under dagen. I morse vaknade hon med helt igenmurade ögon, så det var bara att konstatera ögoninflammation… Så hon och jag är hemma idag. När man väl tagit beslutet att vara hemma är det bara att göra det bästa av situationen och vi har det faktiskt riktigt mysigt! Jag vet inte när jag var ensam med Ellen senast, så vi får passa på idag!

Jag har just sovit i ca 40 minuter med lilla gumman och hon sover kvar där nere. I morgon måste jag in till jobbet, så då får Marcus vabba om det behövs…

Igår fick vi ytterligare en leverans från mathem.se. Verkar vara lovande rätter! Så här blir det:

Ugnsbakad torsk med tomat och dill

Chicken chow mein med basilika (Har aldrig ätit, men låter gott på receptet!)

Tomatsoppa med tomat- och mozzarellabruschetta

Spaghetti carbonara

Biff sauté med champinjoner, sockerärtor och persiljeyoghurt

Jag tycker att råvarorna de skickar med är så fräscha! För det första är det mycket ekologiskt, men även fina örter (har fyra färska örter i kruka på köksbänken nu) och grönsaker.

Dagarna har varit så vackra här på slutet, soligt och klart och snön smälter sakta men säkert undan. En sak undrar jag dock – var är värmen??? Den längtar jag efter vääääldigt mycket, än så länge blir det inte mer än några grader mitt på dan.

torsdag 10 mars 2011

Kalasgott

Ikväll jobbar Marcus sent igen. Vi har haft middagsbesök här av Christina, Ella och Theo. Jätteroligt som vanligt! Barnen höll full fart och somnade lite senare än vanligt, vilket kaaanske kan resultera i en sovmorgon till klockan sju i morgon när vi har vår lediga fredag…

Igår missade jag mitt favoritprogram på TV, “Sveriges mästerkock” så jag har precis sett det på tv4 play. Det är ju grymt, är man kanske lite väl engagerad när man fäller en tår för den stackaren som får åka ut? Andreas var min favorit från början, tycker han var en riktig kocktyp, men nu var det hans tur att åka.

En annan deltagare är Jennie Benjaminsson. Hon är bara 18 år gammal, men så otroligt duktig och säker! Hon har en blogg som jag upptäckt ganska nyss och som jag vill tipsa er som har ett matintresse om: KALASGOTT!

jennie2

Bilden kommer från hennes blogg.

tisdag 8 mars 2011

Kungälv och lite annat

I söndags kom vi hem från fem dagar i Kungälv. Barnen och jag åkte tåg ner på tisdagen och Marcus kom med bilen efter sitt jobb på onsdagen. Vi har hunnit med en hel massa, umgås mycket med familjen och även träffat Ulle och Patrik, Janne och Helen med familj, samt en fika med Mats som vi inte träffat på väldigt länge, så det har varit jättekul!

Ser fram emot påsk när vi ska ner igen och då kan vi ju bo på Rörtången också, mysigt!

Här är några bilder från innan vi åkte. Ibland har barnen börjat klä på sig ytterkläder och säger att “nu går vi ut”, så då är det ju bara att hänga på…

IMAG0426

En dag besökte vi åter leklandet här i Tyresö. Den här gången med Sylvester, Ellinor och Anna. Lika uppskattat den här gången!

IMAG0432

Sen var det då äntligen dags för den spännande tågresan! Här vinkar vi hejdå till pappa genom fönstret.

101022 004

Ellen med Agnes i knät. Resan gick verkligen jättebra, barnen skötte sig så fint och jag kan mycket väl tänka mig att göra om det!

101022 005

Äntligen framme hos mormor och morfar och lekrummet! Alfred är väldigt koncentrerad.

101022 010

Nu har även Ellen blivit så stor att hon uppskattar att vara där! Här tillsammans med kusin Jesper.

101022 013

101022 016

En dag åkte vi på utflykt till Rörtången. Vi hittade en plätt framför boden där det var sol och lä. Vi grillade korv och hade en jättemysig stund!

101022 023

101022 028

101022 039

Ellen med sin kusin Sanna.

101022 043

Nu har vi börjat jobba igen. Marcus jobbar sent ikväll. Jag har just sett “halvåtta hos mig”, tycker det är lite roligt! Men ett program som jag verkligen fastnat för är “Sveriges mästerkock” på fyran på onsdagar. Tycker det är helt otroligt bra, det är spännande och relevanta tävlingsmoment och jag är så imponerad av deltagarnas skicklighet och kreativitet!

Den här veckan ser vår veckomatsedel ut så här:

Måndag: Kyckling med spenat och soltorkade tomater och tagliatelle

Tisdag: Stekt biff med rostade grönsaker, matvete och en kall yoghurtsås

Onsdag; Hemgjorda fiskpinnar med kokt potatis och rhode islandsås

Torsdag: Falukorv i ugn

Fredag: Chicken tikka masala

lördag 5 mars 2011

Grillar



på Rörtången och det är underbart i solen!

Vi har haft sköna dagar och träffat många kompisar!

tisdag 1 mars 2011

Tågtomten



har kommit och han hade med sig färgpennor och ritpapper!

Snart



Är vi på väg! Hittills går allt bra :-)